понеділок, 16 червня 2014 р.

Комплект "Волошки"

Тепер такого нема, щоб десь русалки хлопця залоскотали чи якась нечиста сила людей лякала, а раніше всяке траплялося, і чого тільки між людей не наслухаєшся. 



Але то було дуже давно, коли ще ходили по світу русалки і всякої нечисті кругом було багато. Щоліта, як наставала пора русалок, одна з них весь час переховувалась у житі, неподалік нашого села. З жита вона ніколи не виходила, наче там була якась незрима межа, за яку вона не могла ступити. Не раз люди її там бачили, але ця русалка нікого не зачіпала, ото хіба що часом когось налякає, то й усе.
А жив тоді у селі один заможний пан, який мав красеня сина. Парубок, кажуть, нібито Василем і звався. Статний, синьоокий, ліпшого ніде не було. Побачила його якось русалка та й закохалася. Сидить було на межі, квіти перебирає, та все в той бік поглядає, звідки Василь міг би появитися.

 Та от якось парубку довелось неподалік того місця проходити, і тільки він на неї подивився, як вона тут же зачарувала хлопця. Василь надіть не помітив, як кинувся за нею у жито.
Повела русалка його житами, полями, і зачарований хлопець ганявся за нею без відпочинку. І ні одної ночі, ні одної миті очей хлопцю стулити не дала русалка, все не могла ним намилуватися, до себе й не підпускала близько.
Парубок не міг збагнути, ні де він є, ні що з ним діється. Так минув тиждень. Нарешті, вибився він із сил, впав серед жита і заснув міцно-міцно. Прокинувся — ніде нікого, тільки жита кругом, як стіна зелена. Отямився хлопець, та де б то він знав, що не покинула його русалка. А вона і на справді була недалечко.
Оберігаючи сон Василя, вона збирала на вінок квіти. Підхопився парубок і пустився тікати. Побігла й вона слідом. Жито під нею хилилося, як од вітру, і тут же вставало, а за ним не встигло й підвестися, як розгнівана русалка опинялась майже поруч. А хлопець щосили продовжував бігти.
 Та біля самої межі русалка наздогнала Василя. Вона, мабуть, і раніше його догнати могла, але ще сподівалась, що Василь сам повернеться до неї. Ступи він ще крок, і ніколи б русалка, більше не побачила парубка, адже вона тільки в житі силу мала. Глянула ще раз на коханий блиск синіх очей, а щоб не упустити навіки, дихнула подихом холодним і на тому місці, де стояв Василь, гойднули голівками дві квітки-волошки, ніби двоє його очей.
Русалка тут же розтанула і з того часу більше не з’являлась жодного разу. А волошки і зараз, по житу ростуть. І хоч тепер розвелося їх видимо-невидимо, русалки ревно їх стережуть і готові залоскотати кожного, хто зірве бодай хоч одну квітку. Але то вже інші русалки, та й волошки зовсім не ті.

Волошки - поширений однорічний бур'ян, який росте на засмічених полях у ячмені, пшениці, житі; уздовж доріг по всій Україні.
Народні назви волошки: переполох, звонная трава, синецвітка, лоскутниця, синюха.
В народі кажуть - "Де волошки, там хліба трошки".

 А в мене волошки оселилися на такому комплектику - клатч та поясок.
Домоткана тканина бежево-сірого кольору, волошковий льон, лляний кручений шнур, синтапон для м'якості клатча, магнітна застібка на клапані - ось основні складові нових аксесуарів :-)

Такий комплект може стати відмінним доповненням сучасної класичної сукні чорного, синього, сірого, бежевого та голубого кольорів


А на останок - букетик (для тих хто "в темі" :-))))

Яскравого вам літа!!!!

а ми, за звичкою :-) до Віки


39 коментарів:

  1. Ларисо, дуже гарна історія та гарний комплект! Любуюсь...

    ВідповістиВидалити
  2. Завораживающий комплект,стильный, притягивающий взгляд... А с таким чудесным дополнением, как предание о русалке - просто сказочный и обворожительный!!!! Читала и воображала;))) Хорошо, что украинский язык так схож с белоруским - почти не было проблем с пониманием;))))
    Прелестные фотографии...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибо, Катя!! :-) Я когда в Белостоке была впервые, очень удивлялась какая там смесь белорусов-украинцев и поляков :-)) Рада, что все понятно :-)

      Видалити
  3. Гарна легенда, чарівний комплект! Я в захваті від твоєї організованості в роботі, стільки чудових виробів, кожен день щось нове. Успіхів і натхнення тобі надалі!

    ВідповістиВидалити
  4. Така легенда цікава. Не читала я таких оповідок про русалок. Комплект дуже вдалий і гарний! А фото для тих хто в темі, порадувало душу))))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я теж цю легенду вперше прочитала, коли шукала матеріал для публікації :-) Дякую, Ганно!

      Видалити
  5. Черговий раз балуєш нас неймовінрими витворами! !! Чудесний комплект, але і твоїй продуктивності просто нема ціни і межі напевно))
    Історія - супер!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Оксанко! Інколи, коли робота мені подобається, то я так захоплююсь, що можу півночі працювати, а буває, що після 21.00 вже нічого не можу робити :-)

      Видалити
  6. Hi Larisa, wonderful set and beautiful flowers! I love all photos too! Thanks for sharing! Would love to have you visit my blog sometime :)
    Hope you have a wonderful week!
    Hugs from Portugal,
    Ana Love Craft
    www.lovecraft2012.blogspot.com

    ВідповістиВидалити
  7. Ларисо, така цікава легенда, дякую! Ще не чула таку. Комплект пречудовий у тебе вийшов! Справжній літний, васильковий колір!

    ВідповістиВидалити
  8. Как же красиво! Яркий синий так гармонирует со льном! Васильки чудесные, нежные и трогательные!

    ВідповістиВидалити
  9. Как же красиво! Потрясающий синий цвет так здорово перекликается с васильками

    ВідповістиВидалити
  10. Я в темі :-) Дякую за букет))))
    Комплект шикарний!

    ВідповістиВидалити
  11. Комплект красивейший! А букетик нынче в тренде:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Людо! Завжди полюбляла такі букетики, а тепер вони користуються неабиякою популярністю :-)

      Видалити
  12. Аж мурашки по шкірі від розповіді)

    ВідповістиВидалити
  13. Яка краса, які кольори, так соковито та насиченно.... Букетик гарний))

    ВідповістиВидалити
  14. зачиталась, засмотрелась.....От предания мороз по коже! От комплекта глаз не отвести!!! Красота неимоверная! Безумно люблю васильки, спасибо за такую красоту

    ВідповістиВидалити
  15. Очень красивый комплект! Спасибо за участие в проекте Рукодельное кафе! Последнее фото покорило! Просто супер!

    ВідповістиВидалити
  16. не только красивая работа, но и красивое ее представление!
    спасибо за участие в Июньском Креативе у Лизы

    ВідповістиВидалити
  17. Завораживающая легенда и замечательный комплект!
    Спасибо за участие в задании от Дивных штучек! :)

    ВідповістиВидалити