пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

Сумка "Синя геометрія"

Нас сьогодні теж завалило снігом... але ми не сумуємо :-) Зате прогнози на Паску обіцяють сонечко :-)
Хочу нагадати, що у Марії зараз відбувається голосування серед березневих робіт і попередній синій комплект має недопустимо малу кількість голосів :-) Буду вдячна за підтримку!
А я продовжую тему синього кольору. Сьогодні вже сумочка волошкового відтінку


Синій - колір небесного простору і моря. Символізує чесність, добру славу, вірність. Разом із тим викликає почуття холоду та нагадує про тінь ("А моя могила край синього моря"). Синій колір символізує також блискавку, яка порівнюється з синіми вогниками, що перебігають по червоних жаринах догоряючого вогнища. У "Слові о полку Ігоревім" є вислів "тріпотять сині блискавиці".
За повір’ям, не можна приносити в дім синього кольору квіти, коли квочка сидить на яйцях, це згубно для зародишів (Житомирщина). За народними уявленнями, зміїний цар відмічений зіркою на голові і синіми полосами на спині (Чернігівщина). Синім кольором світиться летючий змій. Синім кольором цвіте чарівна квітка папороті, яка сприяє багатству і щастю людині, яка її знайшла (Полісся). Сонце "грає" червоним, синім, зеленим кольорами.
На Галичині під час жалоби пов’язували голову чорними або синіми хустинками.
Цікаво, що стародавні греки одягалися в знак скорботи не в чорні, а в сині одягу.
Синій колір пов’язаний з "тим світом", з місцем перебування нечистої сили, виступає як атрибут "чужого" простору. Поряд з чорним кольором синій ототожнюється як колір смерті, трауру. На Поліссі заборонялося прикрашати весільний стіл синьою скатертиною. Одяг синього кольору характерний для носіння у піст. Якщо перед Великоднем в хаті станеться покійник, пасхальні яйця фарбують у синій колір.
Так звана "сідельна" форма сумок є досить популярною. Водночас і акуратно виглядає, і досить вмістка. Орнамент на клапані знаючі люди ідентифікують, як елемент "дерева життя". Я особисто не сильна в символіці, тому сперечатись не буду :-)
Найчастіше Дерево вишивається таким, що проростає із “вазона”, горщика. Це символічне зображення Дерева Роду, що виросло з гілочки, відламаної від Світового Дерева Життя. Горщик семантично означає першопредка, культуру. Ще в далекі дохристиянські часи Дерево було символом Роду – прабатька всіх богів. Роду часто подають у супроводі Рожаниць – богинь, котрі відповідають за будь-яке народження. Отак стародавня назва бога і його символ перейшли на означення багатьох поколінь, що походять від одного предка.
Дерево ніколи не копіює якусь конкретну рослину, її листя, квіти, чи плоди. Завжди це збірний, узагальнений образ, у якому все символічно. Багато мотивів та орнаментів подають схематично маленькі дерева, котрі чергуються за кольором, часом конфігурацією, розміром. Це відгомін давнього культу рослин, дерев, який був як і у наших предків, так і в кельтів, друїдів.(матеріал з сайту skarby.org.ua)
А ми вже традиційно - до Віки

та у квітневу галерею Марафону


9 коментарів:

  1. Не повіриш, але навіть у нас сьогодні вранці трохи падав сніг. Буде дуже шкода , якщо абрикоси з вишнями цього року померзнуть..

    Завжди із задоволенням читаю твої коментарії до сумочок, стільки цікавого можна дізнатись)).

    ВідповістиВидалити
  2. У нас уже года четыре подряд во время цветения абрикоса и жерделы холодно, пчелы не летаю и не опыляют, иногда дождь, бывают заморозки и как-то был снег...

    В общем, опять иностранные будем абрикосы кушать...

    Сумка синяя красивая, сходила по ссылке выработала все свои десяти штучные сердечки, ты, Лариса, попала в них не единожды!

    ВідповістиВидалити
  3. Яка цікава сумка, і якій цікавий пост, Ларисо!
    Але колір такий насичений!..
    А мені той орнамент більш нагадує рожаницю -) здалля =)

    ВідповістиВидалити
  4. Пройшлася за посиланням... цікаво... я стількох робіт твоїх не бачила (де я ходжу?))

    ВідповістиВидалити
  5. Я все більше закохуюсь в синій колір ! І це все через твої роботи, адже ще донедавна він не був моїм фаворитом :))).
    Дуже гарна сумочка ! Візерунок неймовірний ! А те, що вишивка "лежить" по діагоналі додає сумочці ефектності і оригінальності -- дууууже сподобалось !

    ВідповістиВидалити
  6. Лариса, очень красивая сумка!!! Все-все нравится - и модель, и цвет, и потрясающие узоры!!! Цвет очень насыщенный, у меня вызывает ассоциации с васильковым полем!:)

    ВідповістиВидалити
  7. Такая аккуратная и милая сумочка!
    Спасибо за участие в Рукодельном марафоне

    ВідповістиВидалити
  8. У Вас дуже гарні роботи!!! Подарувала Вашій сумочці свій голос! Вона неймовірна!!!! З радістю стану Вашою читачкою! Можливо і сумочку підберу собі )

    ВідповістиВидалити