неділю, 25 травня 2014 р.

Сукня до брошки

Зійшлися нарешті всі необхідні планети, і я публікую обіцяні фото в сукні, стилізованій під моду 19 ст.


Баришні тоді багато часу приділяли рукоділлю... були знатними майстринями... рукоділля було їх чи не найулюбленішим заняттям. Вишивання шовком та шерстю, бісером, золотими та срібними нитками було характерним для дворянського побуту 19 ст.


Хоча в той час будь-які почуття, радість чи горе, було прийнято виражати в стриманій формі, мені це не завжди вдавалось :-)))

Дівчина дворянського походження обов'язково повинна була бути освіченою. Петро І, наприклад, забороняв вінчати дворянок, які не вміли написати своє прізвище :-)
"Великосвітський набір" молодої дворянки в першій половині 19 ст. вміщав побутові знання німецької, французької, а інколи й англійської мов, правил етикету, вміння співати, танцювати, малювати, знання азів історії, георафії та словесності. З "виходом у світ" навчання молодої дворянки закінчувалося, проте отримана освіта прихиляла її до читання та письма на все життя

Виховання молодї дворянки в ХIХ столітті підпорядковувалося суворим правилам. Головною цінністю вважалася готовність в майбутньому стати гарною дружиною і матір'ю. Отже, виховувалися такі якості, як релігійність, вірність, відданість родині, уміння вести господарство, підтримувати пристойну розмову, прийняти гостей і т. д. Можна сказати, що в основному, метою жіночої освіти була підготовка багатих дівчат до того, щоб гарно виглядати і дойстойно поводитися на балах, а також подобатися протилежній статі, менш заможних - бути хорошими господинями.

Вихованню дівчат приділялося в сім'ї більше уваги, ніж вихованню юнаків. Звичайно, дворянським дівчатам прививали і загальні моральні норми: релігійність, шанування імператора і царської сім'ї, повага до старших, слухняність. Але, поряд з цим, існували обов'язкові правила поведінки для молодих дворянок. У цьому плані все життя ділилося на те, що «пристойно» і на те, що «непристойно». Так, наприклад, непристойним вважалося панночці самій вийти на вулицю, там можна було з'являтися тільки в супроводі гувернантки, старшої родички або лакея; непристойно голосно говорити і сміятися, розмовляти з незнайомою людиною, особливо «не свого кола» і т.д.


 Тепер про сукню. Давно мріяла про таку. Надихнуло мене ось це фото
Дещо змінювала з практичної точки зору, дещо згідно з власними уподобаннями.  Сукня пошита з приємного на дотик тонкого, проте теплого, трикотажу, оздоблена лляним мереживом. Хоч і полюябляю речі "по фігурі", цю сукню шила спеціально вільною та просторою :-)
Колір вживу більше сірий...як на останньому фото.



мало не забула :-)
ми до Віки

та до Лізи

39 коментарів:

  1. Красотулька і сукня чудова!!! Фанатію віт таких ретро речей!!! Дуже і дуже гарно!!! Останнє фото неймовірно романтичне!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Лариса, тебе идёт васильковый цвет. Прекрасная фотосессия))))

    ВідповістиВидалити
  3. Сукня дуже романтична! Тобі дуже пасує такий стиль. Розповідь - надихає.
    Здається зараз не вистачає такого виховання панянкам...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Віко! Я інколи теж шкодую за деякии дворянськими звичаями :-)))

      Видалити
  4. Сукня то жіноча окраса, Ларисо, тобі дуже личить! Сподобалось фото з книжкую на фоні цвіту, А про розбіжності "манер сторіч"..... Дуже сумно, як деградувало суспільство....бо зараз ..."пристойно" і "непристойно" помінялося місцями, на мою думку....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ага, про зміну розумінння пристойності я погоджуюсь... Дякую, Вікторіє!!

      Видалити
  5. Лариса! Нема слів!! Оце так задумка. А фото.... А коментарі до фото. все подивилась і прочитала з великим задоволенням. Сукня - чудо!

    ВідповістиВидалити
  6. Класс! Лариса, очень женственно! Давно к тебе не заглядывала, приятно удивлена новым видом твоего блога! Замечательно получилось!

    ВідповістиВидалити
  7. Лариса, сукня тобі дуже до лиця!! І дякую за екскурс в історію ;))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Оксанко! ти де пропадаєш? Як там твій пасхальний рушничок? :-)

      Видалити
  8. Гарно! така панянка!! :))

    ВідповістиВидалити
  9. Красотень то какая!!! Это я все про модель, платье тоже очень симпатичное)

    ВідповістиВидалити
  10. Чекала на ці фото!!! Чудові просто, неймовірно гарні! Ти така і романтична і водночас, як повна якокось неймовірного спокою... :)
    А ще дякую за таку цікаву розповідь-супровід! :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Оленко! Красиві дерева і чудовий фотограф дали неймовірний результат :-) А ще - фото вимагали якось такого супроводу :-)

      Видалити
  11. Очаровательная барышня и цвет к лицу!!!

    ВідповістиВидалити
  12. Чудовий образ, і сукня дуже стильна. Все мегапристойно :) Пригадалася Лесина "Блакитна троянда": "Справді, блакитна троянда – се має бути якась особлива, рідкісна, шляхетна цвітка, яку не зобачиш будь-де, адже се вам не червона, біла, рожева, вишнева чи, скажімо, пурпурово-малинова, або навіть жовта рожа, яка цвіте у квітнику, чи котру зібрану в букетах можна купити на базарі... символіка сеї дивної цвітки, яка в часи середньовіччя була емблемою рицарського кохання: побачити сю блакитну троянду, яка, за переказами середньовіччя, десь таки росла в «містичному лісі» міг лицар, котрий мав свою даму серця, свій ідеал кохання."

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У мене теж такі асоціації - блакитна троянда. Стильно й сьогоденно!

      Видалити
    2. Дякую, дівчата! Щось я "не в темі", пора надолужувати :-)))

      Видалити
  13. Лариса, ретро-сукня шикарна!!! Сама дуже полюбляю такі вишукані речі)

    ВідповістиВидалити
  14. Фото суперові!
    А сукня....спеціально пошита до брошки....це взагалі-круто!
    Чарівна панянка!;-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Людо! Та ж насправді, то брошка до сукні за кілька хвилин робилася :-)) то я вже жартую, бо брошку раніше за сукню показала в блозі :-)))

      Видалити
  15. Ти неймовірно жіночна і вишукана в цій сукні!

    ВідповістиВидалити
  16. Чудові фотографії, такі романтичні, затишні... Сукня шикарна и так пасує!

    ВідповістиВидалити
  17. Яка чарівна пані! И не удивительно. В древнем княжеском городе только такие барышни. Очень красивое платье и прекрасная фотосессия! Так женственно, изящно, благородно!

    ВідповістиВидалити
  18. Ларисо, тобі гарно в цій сукні! Виглядаєш як юна гімназистка. Правда на деяких фото, твій щирий сміх видає твоїє дуже українське коріння :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Валю! То все раритетна книжечка вводить в оману:-))) А з корінням не посперечаєшся :-))

      Видалити
  19. брошь, фасон платья, книга в руках и имя не вызывает никаких сомнений, перед нами девушка, воспитанная в дворянской семье! -)))
    спасибо за участие в Майском Креативе у Лизы

    ВідповістиВидалити
  20. Шикарный образ и потрясающая фотосессия! И платье очень красивое! Спасибо за участие в проекте Рукодельное кафе!

    ВідповістиВидалити