вівторок, 16 червня 2015 р.

Пасок "Трояндовий орнамент"

Кожній жінці завжди хотілося бути красивою,привабливою, виглядати особливою, не схожою на інших.
Саме завдяки аксесуарам перед панянками відкриваються величезні можливості, адже вони можуть щодня виглядати по-інакшому, доповнюючи одяг новими елементами.

Чимало старовинних речей чудово вписуються у сучасну моду. Одна з них – вишитий жіночій пасок, котрим прикрашали себе ще наші прабабусі.
Чимало молодих модниць знаходять у глибині бабусиних скринь вишиті паски і вдало доповнюють ними свій повсякденний або святковий гардероб.


У мене, звичайно, не з бабусиної скрині, проте зі старовинними орнаментами :-)
Дослідники вважають, що символіка трояндового мотиву у вишивці не має коріння в прадавніх символах, а пов'язана з християнською традицією. Згідно з легендою, троянда росла в раю і не мала колючок. Вона присвячена Діві Марії та символізує її.
Відповідно в народній культурі цей мотив міг утвердитись як символ кохання (червона троянда), молодості, життя, чистоти й пишності. Саме з цими поняттями переплітається квітка троянди у фольклорі як українців, так і багатьох інших народів.
Такий пасок може стати як відмінним доповненням до вишиванки (зокрема, як у моєї замовниці), так і прикрасити класичну сукню, червону чи білу наприклад, та ще безліч варіантів, які ви можете придумати самі :-)

4 коментарі: