понеділок, 1 червня 2015 р.

Орнамент з тризубами на чохлі

В сучасній українській культурі збереглися священні знаки-символи, історія виникнення яких сягає в глибину тисячоліть. Тризуб є одним з найархаїчніших і найпоширеніших сакральних знаків людської цивілізації.

Тризуб постійно був уживаний і в побуті українців, зокрема, в карпатських селах була традиція малювати його на стінах чи воротах під час релігійного свята Водохреща – 19 січня. Так у знаках хреста і тризуба сполучились християнські і язичеські символи. Значення тризуба в українського населення потрійне: він є і символом державної влади, тобто, державним гербом; знаком національним і знаком релігійним.
19 лютого 1992 р. тризуб був офіційно затверджений Верховною Радою у якості малого герба України та головного елементу великого Державного герба. Разом з Конституцією, прапором і гімном України він є невід’ємною частиною офіційної символіки держави. А основу було взято стародавній тризуб князя Володимира Великого. Він символізував поділ Всесвіту на небесне, земне й потойбічне.
Окрім того, тризуб можна розуміти і як поєднання священних начал – Божественного, Батьківського й Материнського, –і як єднання трьох природних стихій – повітря, води й землі. Загалом існує близько 40 версій походження тризуба. Найпростіші з них — це розшифрування тризуба Володимира Великого та Ярослава Мудрого як монограми «ВОЛЯ».

9 коментарів:

  1. Дякую, дуже цікавий пост! А вишивка, як завжди, неперевершена!

    ВідповістиВидалити
  2. ..завжди є що цікавого почитати у тебе!!

    ВідповістиВидалити
  3. Дужа цікава было чытаць, дзякуй Ларыса! Вельмі прыгожы чахол, а вышыўка - сама дасканаласць!

    ВідповістиВидалити
  4. Дуже цікаво! Дякую!
    Чохол стильний, вишивка аж сяє!

    ВідповістиВидалити
  5. Было интересно почитать. Исполнение на высшем уровне. Ну ты и сама это знаешь!

    ВідповістиВидалити
  6. Дякую, дівчата за компліменти! Хочеться щось інформативне написати, але не завжди вистачає часу... інколи намагаюсь хоч кілька слів додати, щоб не просто фото завантажувати :-)

    ВідповістиВидалити
  7. Гарна вишивка.А схема у вас є?

    ВідповістиВидалити
  8. Гарна вишивка.А схема у вас є?

    ВідповістиВидалити