понеділок, 4 квітня 2016 р.

"З миру по нитці" . Догляд за текстильними аксесуарами з вишивкою

Сьогоднішню публікацію в рубриці "З миру по нитці" присвячую догляду за текстильними аксесуарами з вишивкою. А наприкінці - ще один серіал :-)

Часто отримую запитання про особливості догляду від замовників. Вирішила якось цю інформацію систематизувати.

1. Суха чистка

Сама не користувалась, але клієнти розповідали, що зараз є багато засобів для сухої чистки. Не можу про них нічого сказати, але не відмовлюсь від ваших порад, якщо маєте такий досвід :-)

2. Видалення місцево незначних забруднень

Незначні забруднення можна вивести звичайними вологими серветками. Причому, з власного досвіду знаю, що найкраще з таким завданням справляються саме дитячі серветки. Дивно, проте - факт! Після використання вологої серветки потрібно дати виробу самостійно висохнути (ні в якому разі не намагатися висушити праскою, адже після деяких серветок у такому випадку може залишитись пляма)

3. Ручне прання


Практично усі мої вироби можна прати вручну в прохолодній воді. Можна використовувати миючі засоби - мило, порошок - проте не забувати добряче виполоскати виріб. Відбілюючими та агресивними засобами краще не користуватись, аби не пошкодити вишивку. При полосканні у воду варто додати трішки оцту, аби зберегти насиченість кольорів та додати блиску вишивці

4. Машинне прання.

Особисто я свої сумки перу в машинці з іншими речами в тому ж кольорі при температурі 30-40 градусів. Щоправда після такої процедури потрібно набратися терпіння аби добряче потім відпрасувати виріб :-)

5. Прасування

Так як більшість моїх виробів з льону чи полотна, то прасувати після прання їх потрібно не чекаючи повного висихання, ще трішки вологими. Зрозуміло, що місця швів сохнуть довше. Проте краще прасувати по мірі висихання, частинами, аби не допускати пересихання, адже в такому випадку заломи на льоні буде дуже складно відпрасувати.
Зазвичай я ставлю праску на максимальну потужність та користуюсь відпарюванням.
Деталі з вишивкою потрібно прасувати, поклавши вишивкою донизу (а ще краще на білий махровий рушничок), аби зберігалась "випуклість" вишивки.

Сам виріб доведеться прасувати з лицевої сторони, тому потрібно користуватися марлею або світлою бавовняною тканиною.
Для прасування важкодоступних місць використовувати насадку для правування рукавів або складений в кілька разів рушничок.


Знаю, що мій блог читає багато вишивальниць зі стажем, тому буду рада, якщо у коментарях отримаємо поради з вашого досвіду щодо догляду за вишитими речами, а можливо і якісь особливі секретики :-)


А тепер - про серіал :-)
Дуже вірогідно, що більшість його вже бачили, але, можливо, комусь стане відкриттям.
Натрапила на нього нещодавно, шукаючи британські серіали :-)

Дом сестер Эллиотт /The House of Eliott 1991, 1992, 1994 (три сезони)


По-перше - Великобританія...
По-друге - рукоділля, як спосіб заробити на життя...
По-третє - трішки історії (Лондон 20-х років)...
По-четверте - охоплення різних напрямків мистецтва - фото, кінематограф, театр, балет, живопис, література...
І ще багато "по-..." :-)))
Не буду переказувати сюжет, скажу лише, що фільм про двох сестер, що після смерті батька залишилися фактично без засобів для існування. А так як уміли лише шити собі одяг, то з часом втілили свою мрію - стали відомими лондонськими кутюр'є
Подивилась усі три сезони, в кінці було стійке відчуття, що  "далі буде...", проте нічого більше в мережі не знайшла... Чи-то проект чомусь закрили, чи-то я не зрозуміла закінчення...

6 коментарів:

  1. Дякую за інформацію, люблю ці твої рубрики. І дякую за ссилку на серіал! Часом роблю щось під них. :)

    ВідповістиВидалити
  2. Я вышивку стираю так: кладу влажную вещь в целлофановый пакет и мыльную пену туда добавляю. Пакет завязываю и в руках ворочаю пару минут, так мыльная пена заполняет весь пакет. Оставляю на пол часика, периодически переворачиваю пакет в это время. А потом остаётся только достать вещь и выполоскать... Все пятна выводятся!
    А мыло хозяйственное белое. Но не с отбеливающим эффектом.
    Ещё я так дочке балетки стираю. Они становятся как новые. И во всей танцевальной группе только у нас они по настоящему белые ;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибо, что поделились своим опытом! Думаю, очень многим пригодится. Я то уж точно воспользуюсь :-)

      Видалити
  3. цікаве інфо, і у коментарях супер ідея з мильною піною.

    ВідповістиВидалити