середу, 2 березня 2016 р.

"З миру по нитці". Накладна канва

Сьогоднішня публікація в рубриці "З миру по нитці" буде присвячена накладній канві.



Можливо для когось ця інформація буде зовсім не нова, а комусь, може, і стане у нагоді.
Часто я отримую запитання з приводу того, як же вишиваю на різних тканинах, адже вони зовсім не рівномірного переплетення.
А роблю я це завдяки накладній канві. Більше того, зізнаюся, що інколи навіть на тканині з рівномірним плетенням я теж вишиваю за допомогою такої канви (коли мені ліньки рахувати ниточки :-))))
Отож, накладна канва -допоміжна тканина для вишивання на тканинах, що не є спеціально призначеними для вишивки.
На сьогоднішній день є два види накладної канви - водорозчинна та така, що висмикується
Особисто я користуюся другим видом канви.
Розповім вам про ту, яку випробувала в роботі.



Головним критерієм при виборі канви для мене є її симетричність (аби хрестики були максимально квадратними, а не видовженими), тобто однакова кількість хрестиків у 10 см. по довжині та ширині канви.

Розпочну з тієї, якою користувалася на початку, а зараз уникаю. адже, як виявилося у ширину та довжину вона має дуже різну кількість хрестиків, а це означає, що вишивка витягується та втрачає вигляд.
Канва №1- 53 кл. в 10 см.
 Така канва продається в невеличких рулонах і має ширину 35-40 см. Виробник - Туреччина. Я її зустрічаю майже в кожному рукодільному магазині. Зараз вже зовсім нею не користуюся... хоча, якщо вишивати геометричні орнаменти, то можна і використовувати. Наприклад, в роботі над ось цією (чоловічою) вишиванкою використовувала саме її.

Канва №2 - 46 кл. в 10 см
100 % бавовна . Колір - кремовий. Виробник - Коломия. Ширина - 1,5 м. Нещодавно придбала у магазині в області за ціною 100 грн/м. Колись купувала у Вечорницях, проте зараз вона там відсутня.
Цю канву я використовувала для вишивання ось цієї сумочки, наприклад.
Хрестик досить великий, тому вона не завжди підходить

Канва №3 - 45 кл. в 10 см. (якщо вишивати через 2 нитки)
 Не знаю виробника. Купувала колись у одному з магазинів, але вже понад рік не можу такої знайти. Продавалася вона різноманітними шматками до 1 м. Доволі цікава канва, адже можна вишивати як через 1 нитку, так і через 2. Для мене через 1 - то вже занадто, тому я зазвичай вишивала через 2. Мені зручно було рахувати хрестики, адже канва ніби поділена по 10 клітинок (просто трішки тонші нитки основи)

Канва №4 - 56 кл. в 10 см. 


Дісталася мені у спадок від бабусі. Моя улюблена - адже хрестик середнього розміру і вишивка не витягується зовсім. Ідеально квадратні хрестики. Один нюанс - якщо теперішня канва практично вся дуже сильно крохмалена і тримає форму, то щоб рівно пришити бабусину канву - потрібно добряче постаратись :-) Або попередньо підкрохмалити :-)
Але, оскільки бабусині запаси далеко не безкінечні, почала я шукати якийсь сучасний замінник...

Канва №5 - 56 кл. в 10 см.

Канва накладна Zweigart № 56 розлінієна. Ширина - 90 см. ЇЇ можна знайти майже у всіх інтернет магазинах. Особисто я останні рази купувала ось тут

У тому ж магазині можна знайти канву Zweigart №48, 52, 60 та 70 (відповідно до кількості клітинок в 10 см.)

Ще одна канва, яку я колись давно купувала в якомусь інтернет магазині.
Канва №6 - 80 кл. в 10 см.
Здається, теж Zweigart, але я не впевнена...
Зараз рідко вишиваю щось таким дрібним хрестиком за допомогою канви, тут уже можна і ниточки на самій тканині рахувати :-)
А колись вишивала, наприклад, клатчі на льоні

Ну ось.
Тепер про сам процес:
- Потрібно порахувати кількість хрестиків у вишивці в довжину та ширину
- Відрахувати на канві потрібний шматок (додавши з кожного боку по декілька хрестиків для простішого висмикування в подальшому) та відрізати його
- Приметати канву власне до тканин у місці, де має бети вишивка. Тут потрібно слідкувати аби канва не перекосилась і щоб тканина під нею була рівномірно натягнута відносно канви.
- Виконати вишивку. Під час вишивання слід звернути увагу на закріплення нитки на початку (я зазвичай закріплюю не в 1 хрестик, а у 2-3, оскільки після висмикування канви хрестики стануть трішки вільнішими і хвостик може вислизнути). А також варто слідкувати, аби голка потрапляла у дірочки між нитками канви не зачіпляючи самих ниток, адже потім це ускладнить висмикування
- Висмикати канву. Досить обережно, по одній ниточці. Я практикую висмикувати спочатку нитки в одному напрямі, адже ті, що залишаться уже висмикаються набагато легше і одразу по декілька :-) Інколи, якщо канва аж надто накрохмалена і погано висмикується, то її радять замочити в теплій воді та прополоскати. Варто бути обережними, аби не переборщити з температурою води (адже деякі нитки можуть линяти). Особисто я наловчилась висмикувати канву без попереднього замочування
Ось декілька фото процесів із використанням накладної канви



У деяких вишивальниць зустрічала, що канву пришивають з вивороту чомусь... не бачу в цьому сенсу, адже канва потім все одно висмикується... Можливо, це пов'язано з техніками вишивання... я ж вишиваю лише хрестиком і мені зручно лише коли канва з лиця і я бачу, куди втикати голку :-)

Сподіваюсь ця інформація стане вам у нагоді.

Якщо ви користуєтесь якоюсь інакшою канвою, або ж знаєте, де можна дешевше придбати, маєте іншу цікаву інформацію з цього приводу - діліться у коментарях!
У цьому і полягає суть рубрики "З миру по нитці" :-)

До зустрічі!

14 коментарів:

  1. Спасибо за информацию!
    У меня тоже есть такая канва, но я ещё ни разу ей не пользовалась...

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за інформацію!!! Дуже цікаво, надіюсь знадобиться!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  3. Спасибо. Я думала, что она вся одного вида)))

    ВідповістиВидалити
  4. Лариса, у меня мама очень много вышивала на накладной канве, потом так же, как и ты, раздергивала по ниточке. Правда, канва это была советская и давно это было.

    Сейчас она просто покупает разного размера канву нераздергивающуюся и вышивает рисунок, а поле зашивает полностью.

    ВідповістиВидалити
  5. Для мене дуже пізнавальний пост! Та підтримати твою рубрику "з миру по нитці" - не вийде, сама я не розуміюсь в цьому. Зате надзвичайно цікаво було заглянути в твою робочу "кухню". ДЯКУЮ! :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Своїм коментарем ти дуже навіть підтримала мою рубрику! Бо, чесно зізнаюсь, часто сумніваюсь чи писати такі публікації... хоча сама дуже полюбляю таке читати в інших блогах :-)

      Видалити
  6. Мені теж було цікаво. Колись пробувала вишивати на бабусиній канві. Давно цього не робила, але у продажу бачила. Не думала, що тепер стільки різновидів)

    ВідповістиВидалити
  7. Дякую за цікаву рубрику. Я дуже хочу навчитися вишивати і тому мені все дуже цікаво. Хоч мені і багатенько років, але вчитися ніколи не пізно...

    ВідповістиВидалити
  8. добрий вечір! дуже повчальна стаття, я теж на барахольці придбала таку канву, але як нею користуватись не знала..тепер буду тренуватись. дуже Вам за це дякую..

    ВідповістиВидалити
  9. добрий вечір! дуже повчальна стаття, я теж на барахольці придбала таку канву, але як нею користуватись не знала..тепер буду тренуватись. дуже Вам за це дякую..

    ВідповістиВидалити