неділю, 6 липня 2014 р.

Шматочки літа на пам'ять

Не подумайте, що в мене нема що показати рукодільного :-))) Просто був сьогодні настрій пофотографувати... А ще - ця публікація, аби ви не подумали, що я цілими днями нічого не роблю вишиваю :-)) Насправді часом до мене чіпляється вірус "господиня" я таки займаюся домашніми справами :-))) Сьогодні мова піде про смачні заготівлі на зиму, або як я їх називаю - "консервація" літа.

Котрогось разу мене дівчата просили поділитися  "секретами" своїх заготівель :-)
То чому б не проілюструвати це все фотографіями? :-)
Для початку ми засушили полунички



 Сушила тіткина електросушка (тепер це №2 в моєму списку бажаних покупок :-)))) Зрозуміло, що найбільші ягоди ми з'їли, а всю дрібноту висушили (деяку навіть цілою, не розрізаючи) Тепер вдихаємо приємний аромат та уявляємо, який смачний чай питимемо взимку. А ще мої хлоп'ята полюбляють такі сушені ягоди замість цукерок їсти (я й рада :-)), вони в нас так і називаються "яблука-цукерки", "клубніки-цукерки"... :-))))
Ще планую засушити малину та смородину...
Потім достигли вишні і ми закрутили незліченну кількість банок з компотом. Проте полиці в погребі закінчились, а вишні залишились :-)))) Цього року я нарешті запаслася вишневими кісточками - використовуватиму для грілок (ще не пробувала, але читала, що дуже зручно і корисно)
 З того, що залишилось від кісточок :-))) звварила смачнючий джем (вишні перемолола в комбайні, додала цукру та кип'ятила кілька разів, даючи повністю охолонути)
 Щоб не захлинутись слиною :-)) переходимо до більш корисних заготовок :-))
Сушений кріп. Сушу насправді не багато (більше використовую заморожений), але цього року дуже вже він вродив :-))) шкода, щоб не пропав. Засушила ще не зовсім розцвічений. А днями потрібно зрізати вже той, що з суцвіттям - буде потім до солених огірочків

Суцвіття бузини... На хазяйстві постійно росте кілька кущів, як вже ми її не корчуємо - знову з'являється в різних місцях. Ото тільки й тішуся - коли цвіте. Від кашлю такі квіточки дуже допомагають....

 Цвіт липи... Тут я думаю всі знають про аромат та цілющі властивості такого чаю :-))
Ще на горищі є пучечки чебрецю та звіробою (мусите повірити на слово :-)))). І пізніше буде м'ята...

Суничник... нарвали  в лісі, у бабусі в селі... дома теж є кущики суниць, але я більше люблю такі, лісові. Засушились навіть кілька ягідок, на які не позарились маленькі рученята :-))))
Взагалі, суниці (з дитинства) для нашої сім'ї - головне жарознижуюче. Особливо тепер, коли в побуті з'явились морозильні камери :-) можна зберігати їх зовсім без цукру. Бабуся говорить, що особливо корисно розжовувати зернинки...

І насамкінець - букетик лаванди, зрізаної на власній клумбі
 Ще минулої весни я придбала пакетик насіння, висіяла у вазонок... мучилась вона в ньому до кінця літа... тоді я зжалилась і пересадила у відкритий грунт на клумбу... і цього літа кущики розцвіли і в прямому, і в переносному значенні цього слова :-))))
До слова, в моєму домі немає жодного вазона.... підвіконники не пристосовані, та й я якось не вмію за ними доглядати... А от клумби якось більш пристойніше виглядають :-))) інколи я навіть поливаю та прополюю їх :-)))

А як ви "консервуєте" своє літо?

Ми мандруємо до Лізи 
І сюди:


40 коментарів:

  1. А я майже усе морожу - вишню, шовковицю, усі ягоди,зелень кришу, щавель, листя винограду, солодкий перець. Джеми варю найбільше з груш і яблук, абрикос. Яблука в основному сушить на узвари свекруха.
    А от сушу всякі корисні травки на чаї - мяту, мелісу, липу, бузину, чебрець, листя смородини, волошки.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Листя винограду для чого саме використовуєте? А про волошки я тільки нещодавно дізналась, що вони лікарські виявляється :-))) Може теж трішки вдасться засушити....

      Видалити
    2. Листя винограду - для голубців, замість капусти. У мене мої домашні капусту відкидають, а з"їдають сам фарш. А от з виноградним листям їдять усі. Взагалі це щось із кавказької кухні. Такі голубчики виходять менші і тонші, ніж наші звичайні, і називаються "далма". Це мені чоловік колись підкинув таку ідею - здається в Криму був у відрядженні і там такі спробував. І мені врешті решт зручно, бо не люблю тоді з капустою вариться.
      А у волошках потрібно сушити самі квіточки, а як висохнуть, то залишить самі синенькі пелюстки. А тоді їх просто домішать в заварку чорного чаю. Це додається просто "для цікавості", можна сказати, бо з лікувальною метою їх мабуть багатенько потрібно висушити.))

      Видалити
    3. потрібно й мені вивчити це питання - виноградне листя :-)))

      Видалити
  2. Лара, аж муражки по коже... Бесконечно ароматная и душевная консервация лета!!! Как здорово, что у тебя было настроение пофотографировать! Здорово!
    А косточки, дествительно очень хороши в грелочках. У меня даже ребенок сам в микроволновке греет при первых намеках на боль в животе.

    ВідповістиВидалити
  3. О-о, Лариса, які чудові фото!!! А моя улюблена лаванда!) як я тільки не намагалася ії вирощувати - і з насіння, і з кущіків, але у горшику вона бистро засихає - чи то на балконі, чи на підвіконнику - ніяк не вдається ії зберегти. Мабудь у грунті лаванді краще.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Галю, особливо дякую за компліменти фотографіям, адже я так стараюсь хоч щось путнє вижати зі сввоєї старенької мильнички....
      А лавандаа, наскільки я чула, і справді більше полюбляє відкритий грунт... хача, в Юлі й у вазонку росте :-))

      Видалити
  4. Как красиво, вкусно, ароматно!!! Залюбовалась!

    ВідповістиВидалити
  5. Смакота! Ми поки що морозилку закидаємо ягодами, а от консервація трохи не мій профіль) . Правда цього року хочу спробувати декілька салатів зробити.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я теж не дуже полюбляю консервацію в прямому розумінні... а от сушіння - дуже сподобалось. Якось з морозилки в мене не користуються такою популярністю ягоди...
      Удачі з салатами!

      Видалити
  6. в мене майже ж такі заготовки, але немає таких яскраво-літніх фото)

    ВідповістиВидалити
  7. А ми ще й вишеньки сушимо. І наморозили теж всякої смакоти. Шкода, що цього року не вродило, бо дощі все забили. Але краще трошки, ніж нічого. І бузина в нас ліки номер 1 від кашлю. Свекруха колись мого чоловіка, ще маленьким, від запалення легень вилікувала.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вишеньок тітка теж насушила, сподіваюсь - поділиться :-))) В мене Котикові дуже гарно допомагають трав'яні чаї, а Марик принципово не п'є нічого теплого (ото хіба шприцом від Нурофену інколи "заливаю", тоді це вважається в нього "ліки", а ліки він приймає без нарікань :-))))

      Видалити
  8. О, сушена малина - це запах мого дитинства! ммм... ням) Та в нас тепер електрична плита, тож сушити ніде(
    А кісточки від вишень я і собі вирішила заготувати для грілки хоча б однієї, але не вистачили мого терпіння на обчищання на кісточках залишків м'якоті )))) так що цього року не склалося
    Ларисо, а фото просто чудові!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Оксанко, дякую за компліменти фотографіям! :-)
      Ти знаєш, я теж переживала за ті залишки м'якоті... але коли вони висохли - самі відлущились :-))

      Видалити
    2. о, тоді ще маю шанс зробити другу спробу ;)

      Видалити
  9. Перший колаж - готова листівка! :) Дуже смачно вийшло в тебе показати консервування :))

    ВідповістиВидалити
  10. Які чудові і теплі фото! А лаванда - це моя мрія, мати її біля дому. Треба мені вже втілювати в реальність! Я теж дуже багато сушу, а взимку мммм, яка насолода.....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибі велике! Так-так, лаванду пора посіяти, якщо є така можливість! Тим паче, що у відкритому грунті вона зовсім не потребує особливого догляду :-)

      Видалити
  11. Чудові фото!!! А більш "морожу" літо :)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Розміри моєї морозильної камери заставили мене перейти на сушіння :-))

      Видалити
  12. Я всё больше морожу, а потом варю по баночки- две джема зимой, мне свежесваренное вкуснее. Сушу только мяту и мелису с балкона.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. О, нет, у меня бы терпения не хватило варить по пару баночек:-)) а так - отмучилась день-два - и запасы на всю зиму готовы :-))

      Видалити
  13. Какая ты хозяйюшка. Сколько всего насушила, насобирала и наготовила. Умничка!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Куда там! Знала бы ты сколько у меня смородины на кустиках пропало этим летом... лень было оборвать всю.

      Видалити
  14. які фото, просто магічні, КРАСА!!!!!!!! а я і не знала про жарознижуючу властивість суниць... ми так використовуємо заморожені малину і вишню. Про лаванду на підвіконні я мрію... :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую!!!! Дивно, я думала, що про суниці всім відомо :-) от що значить - звичка з дитинства - сприймаєш як всім відому устину :-))

      Видалити
  15. Ларис, как вкусно!!!!!!! Слюнки текут!!!!! :) как я люблю такие заготовки!!!! мы в этом году тоже клубничку сушили, только тоненькими пластиночками. Если клубничку и лепестки чайной розы (сушеные) залить кипятком получается волшебный чай!!!! у него помимо вкуса даже цвет потрясающий!
    и малинку уже посушили. смородину пока не знаю даже, в прошлом году пыталась - она так долго сохнет.
    у меня вон в холодильнике большущая миска красной смородины, все думаю, что с ней делать! и возиться долго неохота, и вкусненького хочется!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Лен, а как вы малину сушили? У меня тетя отказалась, говорит, мол кодура тонкая, соку много, сок потечет на мотор.... А я бы насушила :-)) А смородину тетя взяла, говорит получилось :-)
      А я свою красную в блендере перемолола, отжала все это на марлю. Косточки выбросила, а в сок с мякотью добавила сахара 1:1 и 30 мин. покипятила на слабом огне.... такой вкуснючий джем получился... густой, как никогда... муж уже половину слопал за неделю :-))

      Видалити
  16. и косточки :))))))) да :)))))))) мы в прошлом году насушили их столько! что в этом уже не хооооо :)))))))))))
    да и грелками запаслись, и друзей одарили!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Кстати, как раз твои грелки меня и сподвигли на это дело :-)) Так что - спасибо за вдохновение!!!!

      Видалити
  17. да... я тоже пыталась сделать запасы вишневых косточек, номы столько костей не нагрызли -)))))))))
    спасибо за интересный способ хранить ягоды, я их обычно замораживаю.. надо будет еще посушить...
    спасибо за участие в Июльском Креативе у Лизы

    ВідповістиВидалити